GDPR.Startsida.Aktuellt.Miljö/Kvalitet.Företaget.Personal.Produkter.Lokaler.Lediga jobb.Prislista.Blanketter.Kontakt.
©Nya Ulmbrants Dentallaboratorium AB 2019

3D-printer

Efter noggranna tester har vi investerat i en ny 3D-printer från Asiga. Printern är avsedd att använda för tillverkning av modeller vid intraoral skanning samt till bettskenor. Noggrannheten är mycket hög vilket borgar för att passform och kontakter på de färdiga arbetena blir förstklassig.

I enlighet med vår IT-strategi är printern öppen, dvs den kan printa i material från alla materialleverantörer. Givetvis är materialen som vi använder godkända.

Konferensresa Amalfikusten

Den 5-9 oktober 2016 genomfördes årets konferensresa. Denna gång gick färden till Amalfikusten i södra delen av Italien, med boende och konferens på Grand Hotel Vesuvio strax utanför Sorrento. Föreläsare var docent Lars Ehrnford med kursen ”DE VITA MATERIALEN I PRAKTIKEN”. C:a 20 personer deltog, vilka förutom kursen även besökte Carl Muntes Villa San Michele på Capri och medeltidsstaden Positano.

Ny medarbetare

Vi hälsar per 2016-01-01 Conny Ulmbrant välkommen till vårt team. Conny, som är son till Billy Ulmbrant, grundaren av bolaget, har tidigare drivit ett eget lab i närmare 25 år.

Conny kommer främst att arbeta på metallavdelningen.

 

Vi önskar Conny hjärtligt välkommen !

Gott Nytt År !!

Vi önskar Dig ett Gott Nytt År 2017 som vi hoppas blir ett lyckosamt år för oss alla. Våra ambitioner för 2016 är att fortsätta vårt strävsamma arbete med ständiga förbättringar vilket bl.a. omfattar följande områden.

 • Vi följer löpande alla omgörningar/reklamationer och vidtar åtgärder för att dessa inte ska upprepas.
 • Vi kompetensutvecklar vår personal löpande i nya metoder och material.
 • Vi introducerar, efter noggrann utvärdering, nya material och nya metoder. Under 2016 hoppas vi att 3D-printning av PMMA-material ska ge oss möjlighet att göra bättre akrylarbeten med ännu högre kvalitet.  

 

Semester 2016

 

Vi har öppet alla dagar under hela semesterperioden. Varmt välkommen att skicka Dina avtryck till oss.

Vi önskar Dig en skön och avkopplande ledighet !

Lena med personal

Konferensresa Moseldalen

Den 23-27 september 2015 genomför vi årets konferensresa. Denna gång tar vi buss till Moseldalen.

Se kursinbjudan !

Helkeramiska material

Utvecklingen inom de helkeramiska materialen går mycket snabbt och det finns idag ett stort antal material att välja mellan.

Huvudindelningen är Litiumdisilikat resp. Zirkoniumdioxid.

Inom gruppen Litiumdisilikat återfinns bl.a.

 • E.max från Ivoclar
 • Vita Suprinity från Vita

Båda materialen ger högestetiska restaurationer med en brotthållfastheten på mellan 350-420 MPa. Materialen bondas antingen med fosforsyrabehandling av preparationen eller med ett kemiskt/ljushärdande cement typ Ivoclar Multilink Automix.

Inom gruppen Zirkoniumdioxid återfinns bl.a.

 • Zr-i opak, främst fullanatomi till bruxister eller vid extrem platsbrist(1500MPa).
 • Zr-i Monolith HT, ett högtranslucent skelettmaterial samt fullanatomiska molarer (1150MPa).
 • Smile ett ultratranslucent Zr för fullanatomiska restaurationer (600Mpa, max 3 led).

Materialen cementeras med ett kemiskt/ljushärdande cement typ Ivoclar MultiLink Automix.

Ring oss gärna så berättar vi mera !

 

Try-in broar

För att säkerställa en perfekt passform och lagom hårda kontakter vid fullanatomiska Zr-broar erbjuder vi Dig att fräsa fram en provbro i PMMA (Try-in bro), vilken är en exakt kopia av den CAD-designade Zr-bron. Vid provning på patient kan Du om Du så önskar justera PMMA-bron genom att slipa på densamma eller genom att ange de justeringar Du önskar. Efter retur till oss, scannar vi in Try-in bron och använder denna och Dina kommentarer som underlag för den slutliga designen av Zr-bron.

Try-in kan användas både för tandstödda- och implantatstödda konstruktioner. Vid önskemål kan även Try-in användas för singelkronor.

Ring oss görna för att få veta mera!

 

Implantatkronor- och broar med titanbaser

Vi tillverkar nu implantatstödda kronor/broar i Zr eller CoCr, med en prefabricerad titanbas som interface mot implantatet. Kronan cementeras på titanbasen efter porslinsläggning/målning. För maximal styrka välj fullanatomisk Zirkonium.

Baserna finns från flertalet originaltillverkare, t.ex. Straumann Variobase på bilden bredvid. Som komplement finns titanbaser av högsta kvalitet även från andra tillverkare.

Ring gärna våra KBF-tekniker för mera information.

CAD-frästa hårda bettskenor

Vi har under 2014 tillverkat närmare 300 hårda bettskenor genom CAD/CAM-teknik. Modellerna skannas och bettskenan designas därefter helt virtuellt i vårt CAD-system. Även inslipningen sker virtuellt med mycket hög noggrannhet. Passformen blir också mycket god där  avståndet mellan skenan och tandytorna är mycket noga definierad. Retentionen säkerställs genom  låsklackar på 3-or och 7-or.

Prova gärna att skicka ett avtryck till oss, Du kommer inte att bli besviken.

Ring Mats Antonsson om Du vill veta mera.   

Konferensresa Cognac

Den 20-23 augusti 2014 genomför vi årets konferensresa. Denna gång vänder vi näsan mot Cognac i västra Frankrike och vi varvar som vanligt konferenspass med cykling mellan vin- och Cognacsgårdar.  

Som kursledare har vi engagerat Tomas Josefsson från Luleå, som är bl.a. är Övertandläkare vid Oral Protetik i Luleå.

Kursen har rubriken ”Protetiken söker nya hjulspår” - nya aspekter på gamla problem.

Senaste anmälan är den 25/4

Varmt välkomna  !!!

Ladda ner inbjudan och kursprogram här.

Ny fräs

Vi har nu investerat i en dentalfräs som är tillverkad av tyska VHF AG, världens största tillverkare av just denna typ av fräsar. Maskinen är 5-axlig med både våt och torr fräsning samt med en blanksväxlare som möjliggör att vi kan fräsa obemannat i olika material under hela natten. Vi fräser i följande material.

 • CoCr, skelett upp till fullbroar men även ind.distanser och KBF delbroar.
 • Zirkonium, skelett och fullanatomi upp till hela fullbroar samt individuella distanser med titanbaser.
 • E.max, VITA Suprinity och VITA Enamic
 • PMMA för starka och snygga temp.broar
 • Vax som grund för gjutning av alla material.

Vi återkommer med mera information lite längre fram.

 

Konferernsresa Bourgogne

Under tiden 23/26 maj genomfördes 2013 års konferensresa till Bourgogne. Bilder från resan finns att beskåda här...

Atlantis distanser och implantatbroar

Genom ett fördjupat samarbete med Dentsply kan vi nu leverera Atlantis-distanser och Atlantis ISUS implantatbroar  till mycket konkurrenskraftiga priser. Distanserna och broarna finns till de flesta förekommande implantatplattformarna. Ring våra KBF-tekniker för mera information.

Vi fortsätter givetvis att leverera distanser och implantatbroar från Hereaus, Nobel, Straumann och Openmill.

 

FR2000 extern revision

Vi har åter genomfört en externrevision av FR2000, vårt kvalitets- och miljöledningssystem, med flaggan i topp. Även denna gång genomfördes revisionen av Lennart Olsson från SFK Certifiering, vilka är ackrediterade av SWEDAC. Godkännandet innebär att vi nu har ett nytt certifikat som gäller för ytterligare tre år framåt, dock med årliga kontrollrevisioner.

Nya medarbetare

Vi har per 2012-11-01 anställd ytterligare två medarbetare på vår porslinsavdelning.

 • Hanna Öhman, utbildad tandtekniker med 3 års branscherfarenhet. Kommer främst att arbeta med helkeramiska lösningar typ E.max.
 • Sanela Huskanovic, utbildad turistekonom som kommer att lägga opak på alla metall-skelett och dessutom förstärka vår expedition.

 

Vi önskar båda hjärtligt välkomna till oss !!

Byte silver/palladium-legering

Då Alldental beslutat sig för att sluta sälja vår tidigare silver/palladium-legereing AC4 har vi efter noggranna tester beslutat att successivt övergå till PS2007 från KARANA. Denna legering har en mycket snarlik materialsammansättning som AC4 och är därför likvärdig både vad det gäller egenskaper och pris.

Ny medarbetare

Vi har nu anställd ytterligare en medarbetare.

 • Bo Aztor, som arbetat som modelltekniker på flera olika lab tidigare, nu senast på DPnova i Stockholm. Bo kommer även att hjälpa till på vår protesavdelning.

 

Vi önskar Bo hjärtligt välkomna till oss !!

Reportage Tranås Tidning 2012-09-24

I dagens exemplar av Tranås tidning uppmärksammades vårt företag med ett fint reportage gällande ramavtalet med Jönköpings Läns Landsting. Läs mera...

Nya medarbetare

Vi har nu anställd en ny medarbetare på vår porslinsavdelning.

 • Martina Helgesson, utbildad tandtekniker med 6 års branscherfarenhet.

 

Vi önskar Martina hjärtligt välkomna till oss !!

Externrevision FR2000

Vi är mycket stolta över att meddela att vi den 15/2 2012 återigen genomfört en extern, oberoende revision av vårt kvalitetssystem FR2000 helt utan avvikelser. Revisionen genomfördes av Lennart Olsson från SFK Certifiering AB. Med FR2000, som är ett komplett verksamhetsledningssystem fullt jämförbart med ISO 9001 och ISO 14001, uppfyller vi systematiskt de krav som ställs på oss från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket, vilket gör att Du som tandläkare och även Din patient kan lita på våra produkter. Bl.a. regleras att vi enbart köper CE-märkta material, att vi har noggranna processbeskrivningar och kontroller för vår tillverkning och att vi systematiskt följer upp alla avvikelser och baserat på dessa genomför ständiga förbättringar i vår verksamhet.

 

Intraoral skanning, lansering samt seminarium.

Vi är nu efter noggranna kvalitetstester redo att ta emot intraorala skanningar från de vanligaste skanningsutrustningarna på den svenska marknaden.

iTero (Cadent/Straumann)     Cerec (Sirona)     LavaCos (3M ESPE)     Trios (3shape)

Vänligen maila Mats Antonsson eller ring 0140-18090 för ytterligare information !!

Boka även in ett besök i Tranås den 30 maj, där ett flertal leverantörer kommer att visa intraoral skanning ”live”, och där vi också visar hur vi tar emot dessa skanningsfiler i vårt CAD-system från 3shape och designa tandstödda och implantatstödda kronor och broar i metall- eller helkeramik.

Efter seminariet bjuder vi på en sagolik båttur på sjön Sommen med den mer än 100 år gamla vedeldade ångbåten Boxholm II, på vilken vi också intar en lättare måltid.

Inbjudan skickas ut inom kort !

Varmt välkomna !!

 

Nedladdningsbara blanketter/dokument i pdf-format

För att underlätta vårt samarbete finns nu en ny flik ”blanketter” där några av våra vanligaste dokument finns för nedladdning och utskrift. Bl.a. finns vår beställningssedel, ett nytt konstruktionsunderlag med förstorad rityta samt en besöksblankett med karta och kontaktuppgifter till vårt lab. Avsikten är att även andra dokument kommer att finnas tillgängliga här efterhand.

 

Höstfest personalen

Gunilla och Roger bjöd den 30/9 in hela personalen på Nya Ulmbrants till höstfest hem  till sin gård mellan Gränna och Ödeshög, där utsikten över Vättern är helt fantastisk. Det blev en underbar sommarkväll med tipspromenad, exotisk grillplanka och dans på logen.

Tack så hjärtligt !

Läs mera...

Konferensresa på cykel i Alsace bilder

Årets konferensresa till Alsace blev mycket lyckad med bra kursgivare  och utmärkta cykeutflykter. Vi tackar Magnus Örn och alla övriga deltagarna för en mycket trevlig samvaro och önskar Er och alla andra hjärtligt välkomna på nästa års konferensresa.

För att se bilder från resan klicka här.

 

Nytt modellsystem

Vi har nu efter noga övervägande och referenstagningar beslutat att successivt från 1 mars 2011 införa modellsystemet Giroform från AmannGirrbach. Systemets styrka är främst att det neutraliserar gipsexpansionen, vilket skapar förutsättningar för ökad passform och förbättrade kontakter. Även stabiliteten är betydligt bättre vilket ökar vår precision ytterligare. Systemet är baserat på prefabricerade plattor av plast vilket innebär att Du som tandläkare får en komplett stiftad modell medskickad vid varje leverans.

 

Vill Du läsa mera klicka här...

 

 

 

Kundundersökning 2011

Tack för Ditt deltagande i vår årliga kundundersökning. Överlag har vi fått fantastiskt höga betyg. De synpunkter som framkommit kommer vi att ta med oss in i vårt systematiska förbättringsarbete, med målet att Du som kund ska ge oss ännu högre omdömen vid nästa års kundundersökning.

 

Det område som vi främst kommer att fokusera på under våren är ocklusions- och approximalkontakter, som hamnat strax under omdöme 4 (mycket bra). Alla övriga områden i enkäten har fått omdömen mycket bra till utmärkt.

 

Som en del av arbetet att förbättra kontakterna inför vi inom kort ett nytt stabilare modellsystem.

 

 

 

 

Färgtagning

För att kunna leverera estetiskt optimala produkter är vi förutom det traditionella färgprovet mycket tacksamma för digitala färgbilder. Läs mer om detta under flik Färgtagning.

 

Produkt- och materialinformation

För att underlätta kommunikationen mellan tandläkare och tandtekniker gällande material och produkter finns nu några nya informationssidor för resp. produktgrupp under fliken Produkter. På resp. undersida beskriver vi vilka huvudprodukter vi tillhandahåller, samt vilka material inkl. materialspecifikationer som vi använder i dessa produkter. Där finns även en kort beskrivning av det porslin som vi sedan i höstas valt att använda.

Aktuellt